30 червня
До 76-ї річниці проголошення Акта відновлення Української держави

30 червня 2017 року у Харкові вшанують 76-у річницю проголошення Акта відновлення Української держави.

8:00 ‒ Свята Літургія за Українську державу і її перемогу над супротивниками. Свято-Дмитрівська церква (Полтавський шлях, 44),.

12.00 ‒ покладення квітів до пам'ятного знака Проголошення Незалежности України. Майдан Свободи (вихід зі станції метро "Університет" у бік Головного корпусу Національного університету ім. Каразіна).

Довідка: Акт відновлення Української Держави було ухвалено 30 червня 1941 року у Львові. Він проголошував відновлення незалежної української держави, визнаної країнами Антанти і Німеччиною 1918 року. Однак гітлерівська Німеччина не визнала акт, ув'язнила його ініціяторів, насамперед Степана Бандеру і Ярослава Стецька: спочатку в берлінській тюрмі ґестапо, а потім у концтаборі Заксенгаузен, де загинула низка провідних діячів українського визвольного руху. Ще частина борців за волю України, зокрема брати Степана Бандери Олександр і Василь, загинули у концтаборі Освєнцім. Акт відновлення Української Держави став підставою для утворення Української Повстанської Армії, яка розпочала свою боротьбу проти гітлерівців вже восени 1942 року.