24 грудня 2017
У Лозовій свободівці вшанують пам'ять воїнів УНР

24 грудня 2017 року активісти Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вшанують пам'ять воїнів Української Народної Республіки. Акція відбудеться до 100-річчя від боїв між більшовицькими військами та воїнами армії УНР (Українським полком та гайдамаками Лозової та Павлограда), які відбулися у грудні 1917 року.

Захід відбудеться у Лозовій біля Пам'ятного Хреста воїнам УНР (Гайдамацький хрест).

Початок акції о 16:00.

Виїзд з Харкова від Свято-Дмитрівської церкви (Полтавський Шлях, 44) об 11:30.

УВАГА! Дізнатися про подробиці акції та вартість проїзду від Харкова до Гайдамацького Хреста у Лозовій можна за телефонами: (057) 752 3564, (067) 570 6605. Також, у зв'язку з обмеженістю місць в автобусі, рекомендуємо зарезервувати місце за наданими телефонами.

Історична довідка.

У грудні 1917-го року в Україну рушили московські більшовицькі війська. Частина, на чолі із Муравйовим, рухалася на Київ, інша, керована Руднєвим, здобула Харків і рушила на південь. Проте у Лозовій шлях їм заступили підрозділи армії Української Народної Республіки ‒ Український полк та гайдамаки Павлограду й Лозової.

Запеклий бій тривав два дні (14-15 грудня за старим стилем). Лише використовуючи панцерного потяга, окупанти оволоділи станцією. Більшовицькі зайди ніколи не відрізнялися повагою до мертвих. Загиблих вояків закопали просто у сніг. Навесні перенесли до найближчих рівчаків. Частину пізніше перепоховали на лозівському цвинтарі. Лише останніми роками стали відомі два прізвища оборонців Лозової ‒ це гайдамаки Семен Стефанович Горбатенко та Андрій Михайлович Мовчан.