29 січня
До 100-річчя чину Героїв Крут у Харкові відбудеться смолоскипний марш

29 січня 2018 року активісти харківських осередків політичних партій Всеукраїнського об'єднання "Свобода", "Національного корпусу", "Правого сектору", громадських організацій "Сокіл", "Східний корпус", "Фрайкор", "Права молодь" та инших націоналістичних і патріотичних організацій проведуть смолоскипний марш до 100-річчя чину Героїв Крут.

100 років бою під Крутами. Харків. Смолоскипний марш

Маршрут маршу пролягатиме вулицею Сумською, від майдану Свободи до майдану Конституції.

Збір біля намету "Все для перемоги" на майдані Свободи о 19:00.

Історична довідка.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 кілометрів на схід від Ніжина.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом більшовицької Червоної гвардії під командуванням Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував не більше як чотири сотні вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не залізничним шляхом, як задумувалося, а на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір.

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш "Пам'яті тридцяти". У совецькі часи історію бою під Крутами свідомо замовчували. Героїчний чин воїнів Крут є одним з найвеличніших проявів українців та нашої боротьби за Волю та Незалежність України.