23-24 жовтня 2015
НЕ ДОПУСТИТИ РЕВАНШУ НЕГІДНИКІВ!

Кандидатом на посаду Харківського міського голови Всеукраїнське об'єднання "Свобода" висунуло очільника Харківської обласної парторганізації, народного депутата України VII скликання, екс-міністра аграрної політики України Ігоря Швайку. Про програмові засади виборчої програми, свої світоглядні цінності та завдання свободівців на прийдешніх виборах Ігор Швайка розповів нашому кореспонденту.

Головним завданням "Свободи" на цих виборах є недопущення реваншу негідників, що після Революції Гідності намагаються знову повернутися до годівниці. Найогидніше, що у цій нечесній і негідній грі союзниками уламків Партії Регіонів стали ті, хто ще вчора були з нами на Майдані. Перефарбовані комуно-регіонали зараз проявилися в різноманітних проектах: "Відродження", "Наш край", "Сильна Україна" та інших. Окрім того є "Нова держава" - партія, в якій на вибори йдуть комуністи, сміючись, напевно, над заявами деяких чиновників про те, що комуністичних партій на цих виборах немає. Звичайно обурює кількість бувших регіоналів, в тому числі одіозно-сумнозвісних, у списках пропрезидентської "Солідарнсті". Очевидно, усе це свідчить про наявність, висловлюючись футбольним сленгом, "договорняка" між силами провладними та старими комуно-регіонівськими. Особливо це відчутно у Харкові. Тому зрозуміло, що попри гордовиту і пафосну риторику владців, загроза реваншу очевидна. Україна дорого заплатила за те, що помаранчеві політики (серед яких був, до слова, і чинний Президент) допустили реванш Януковича та ПР після Майдану 2004 року. Якщо ж реванш антиукраїнських сил станеться нині, Україна заплатить ціну ще більшу і ще страшнішу.

Переслідування свободівців через трагічні події 31 серпня є нічим іншим як розправою з нашою політичною силою. Влада наносить удар по очільникам крайових (обласних) організацій через контрольовані нею судову і правоохоронну системи. Дивіться:

Юрко Сиротюк - №1 до Київради - утримання під вартою у Київському ІТТ;

Ігор Сабій - очільник "Свободи" Київщини - цілодобовий домашній арешт (при чому Ігор має перебувати за пропискою на Хмельниччині, а не на Київщині, де є виборча кампанія).

Едуард Леонов - кандидат на посаду Ужгородського міського голови - домашній арешт;

Ігор Степура - голова Кіровоградської обласної організації ВО "Свобода" - цілодобовий домашній арешт.

Далі показове знущання над нашими побратимами з Одеської організації, де одразу трьом заступникам голови організації Костянтину Васильцю, Глібу Громову та Олександру Станкову суди обрали міри запобіжного заходу, що, якщо не унеможливлюють, то як мінімум дуже ускладнюють передвиборчі перегони (у перших двох - цілодобовий домашній арешт, а Станкова відпустили під заставу).

З рештою, Ігор Швайка - випущений під заставу у 1 218 000 гривень, які за мене вніс Олександр Мирний, фактично вивільнивши ці немалі кошти з власної виборчої кампанії (Олександр Мирний бореться за посаду столичного мера - ред.).

Ці факти тиску відбуваються під час виборчої кампанії. Влада, що сама без суду і слідства призначила винних у подіях біля Верховної Ради, порушивши безліч базових принципів, зокрема - презумпцію невинуватості, переслідує наступні цілі. По-перше, усуває лідерів "Свободи" від виборчого процесу. Друге - намагається дискредитувати нашу політичну силу, представивши свободівців терористами. Третє - відволікає увагу суспільства від неймовірного масштабу дерибану країни, що нині відбувається фактично відверто, та від значущих тем українського порядку денного, таких як конституційні зміни. Влада мріє усунути "Свободу" з політичної мапи України, адже ми ніколи не йдемо на поступки у питанні захисту інтересів України та українців. Ми не даємо їм спокійно розділити Україну на зони впливу чи-то Москви, чи-то Брюсселю, чи-то Вашингтону. Це великий кін, що складається з мільярдів, а відповідно навіть найстрашніша версія про те, що події 31 серпня були сплановані самою владою, цілком має право на існування.

"Свобода" - випробувана альтернатива як силам реваншу, так і сьогоднішній олігархічній владі. Ми йдемо на вибори не лишень для того, аби не допустити реваншу антиукраїнських сил - ми повинні скорегувати курс держави. Цьогорічні місцеві вибори мають більшу вагу ніж місцеві вибори минулих років. Сьогодні для простих українців це важіль, за допомоги якого вони зможуть викинути на узбіччя історії як старих, так і новітніх мародерів, що їх грабують. Нинішня влада, яка прийшла на крові Героїв Революції Гідності, втратила нюх і не чує землі під ногами. Божевільне зростання комунальних тарифів, урізання соціальних стандартів, намагання розпродати стратегічні та прибуткові підприємства і землю сільськогосподарського призначення, свавілля судів і каральних органів, переслідування політичних опонентів, кидання за грати націоналістів-учасників російсько-української війни, Революції Гідності, волонтерів - у в цього всьому нинішній режим вже переплюнув режим Януковича. Але українська альтернатива є - це "Свобода", що вже понад 20 років не зраджує своїм принципам, адже для нас наші принципи є світоглядними цінностями. Ми були, є і будемо. Нашим незмінним програмовим завданням є побудова могутньої української держави на засадах соціальної і національної справедливості, яка стане не просто географічним, а й геополітичним центром Європи. Аби досягти такої мети у нас є Програма захисту українців - наш головний програмовий документ. Для місцевого самоврядування ми беремо необхідні тези і пункти з цієї програми.

Я маю прекрасну та перевірену команду. "Свобода" це ідеологічна партія, а відповідно у нас збираються люди, що відчувають один до одного фактично родинні почуття. Це може і пафосно звучить, але "Свобода" - це родина. Відповідно я цілком і повністю можу покластися на своїх побратимів та посестер. У нас нині склався хороший розподіл повноважень в організації, кожен управляє тими процесами, які йому ближчі. Олег Дебелий займається економічним блоком; Юрій Нехода - налагодив чітку і бездоганну роботу канцелярії; Кирило Лукашов відповідає за медійний напрямок; Олександра Мосінцева (наша берегиня) спілкується безпосередньо з людьми, що приходять до нашого офісу, організовує їх; Марія Шапошнікова керує жіноцтвом через громадську організацію "Яворина"; Євген Олійник - займається графічним дизайном нашої кампанії, нашою крайовою партійної газетою та ще багато чим іншим. Начальником штабу є Сергій Крапенко, що донедавна перебував на держслужбі, займаючи посаду начальника сільгоспінспекції Харківської області. Очевидно, що ефективні управлінці в моїй команді є.

Перед усім необхідно провести інвентаризацію та аудит комунальної власності. Хороший новий директор на будь-якому підприємстві починає свою роботу з того, що входить в курс справ. Такий самий підхід має бути й у нового міського голови Харкова. Причому після аудиту міська рада та міський голова мають оприлюднити звіт із докладною інформацією про те що сьогодні має Харків, які проекти реалізуються і за який кошт, які нині існують боргові зобов'язання у міста. Тільки чесно відповівши на ці питання можна рухатися далі. Про подібний аудит каже майже кожен кандидат на посаду Харківського міського голови. Я відрізняюся тим, що не маю бізнесових інтересів у Харкові. Для мене подібний аналіз потрібен, аби зрозуміти, що в нас є, для багатьох інших - що ще залишилося у Харкові і де воно "погано лежить".

Харків місто творців, а не гендлярів, а його вагова категорія це Барселона, Мюнхен чи, скажімо, Мілан. Епоха кернесів і добкіних має нарешті завершитися. Досить вже говорити про величезний потенціал міста - прийшов час його реалізовувати. У Харкові безліч людей - справжніх творців. Творець це той, хто щось створює: літак на авіазаводі чи виставу в театрі, турбіну на Турбоатомі чи збірку поезій. Всі ці творці заслуговують на те, аби Харків врешті-решт увійшов до вищої ліги європейських міст.

Живуть буцімто по-новому, а методи старі. І до того ж брудні. Мало того, що нині існує певний "договорняк" між провладними силами та уламками Партії регіонів, так вони не змінили своїх підходів до проведення виборчої кампанії. Простіше сказати хто не допускає порушень, хто не махлює. "Свобода" порушень не допускає. Опоненти ж використовують адмінресурс та бюджетників повною мірою. Нам постійно надходить інформація про агітацію чи-то в школі, чи-то у виші, чи-то в інших закладах. Особливо тим вирізняється новостворений проект "Відродження", від якого йде на вибори чинний міський голова. До слова, з усього списку депутатів до міської ради від "Відродження" (85 людей) членами партії є лише 2. Інші - безпартійні, тобто в разі чого можуть зі спокійним сумлінням відхреститися від цього проекту, який політологи вже встигли назвати "відром". Менше з тим, комунальні підприємства розміщують рекламу цієї сили, що є також порушенням.

Всі ці брудні прийомчики відомі і давно використовуються нашими опонентами. Натомість я запропонував провести публічні теле-дебати між кандидатами на посаду Харківського міського голови. Це є цивілізованим засобом донесення своїх програмових засад, нових концепцій, світоглядних цінностей. Але на такі дебати мої конкуренти не йдуть: хтось із рейтингових міркувань, хтось - банально не дуже гарно говорить, хтось - просто боїться дебатів, бо є не впевненим у своїх принципах чи не має їх, не живе за ними. Виходить, що набагато легше використовувати брудні технології ніж у відкритій публічній дискусії довести свою правоту. Різниця в підходах демонструє цивілізаційну різницю між нами.

Ігор Швайка