12 листопада 2015
Громадські слухання щодо декомунізації харківських топонімів: профанація чи театральна постановка?

Загальноміські громадські слухання щодо перейменування районів, вулиць і площ Харкова, що були заплановані на середу 11 листопада 2015 року, перенесено на наступний день - 12 листопада.

Відкриті громадські слухання, що відбулися напередодні в дев'яти районах Харкова, чітко показали, що міська влада не налаштована на чесне і відкрите спілкування з громадою. Наші місцеві владці знову вдалися до маніпуляцій - примусом зігнали на слухання підконтрольних їм б'юджетників: вчителів та працівників комунальних підприємств, які готові голосувати хоч за чорта лисого, аби їх не звільнили. Так само і загальноміське обговорення було абсолютною профанацією. Ще за дві години до початку слухань кіноконцертний зал "Україна" був наповнений тим самим "електоратом", що його влада організовано привезла на автобусах, аби забезпечити голосування за вигідний їй проєкт. Натомість, громадським активістам та людям, які кровно зацікавлені в тому, аби Харків позбувся більшовицьких символів тоталітарного минулого, потрапити на слухання виявилося досить проблематично через відсутність вільних місць. Не зважаючи на це, близько трьохсот активістів все ж потрапили в зал і завадили міській владі протягнути свою редакцію топонімічних змін Харкова.

Натомість мали ми вчора й шоу. Фактично ми вже звикли до подібних протистоянь. Вчора ж "штатні" голосувальники не змогли ухвалити рішення через "штатних" дебоширів та протестувальників. На тлі усього цього "Свобода" має чітко сформовану та оформлену позицію, що була представлена та обговорена протягом кількох щосуботніх "Політичних форумах міста Свободи" на майдані Конституції. Ми чітко розуміємо, що наші пропозиції правильні, але готові їх обговорювати і переконувати містян у їхній правильності. Так само, як ми розуміємо, що театралізовані громадські слухання - це чергова маніпуляція та профанація. Очевидно, що центр ухвалення рішень є не ККЗ "Україна". Очевидно, що міська влада намагається формалізувати процес. До слова, якщо громадські слухання будуть провалені, і Харків покаже свою неспроможність роботи у правовому полі, Київ візьме на себе врегулювання цього питання. Тоді зміни в топонімічній мапі Харкова будуть ухвалювати в Києві на засіданні Кабінету міністрів чи у Верховній Раді.

Євген ОЛІЙНИК, координатор проєкту "Декомунізація у топоніміці Харкова. Проєкт Свободи"