7 грудня 2015
Ігор Швайка: Стихія, як виправдання безпорадности

Голова Харківської обласної організації ВО "Свобода" прокоментував методи місцевих чиновників у ліквідації наслідків снігопаду на Харківщині.

Зима на Харківщину прийшла чітко за розкладом - 1 грудня. Прийшла і знову стала неприємним сюрпризом для місцевих владців як в Харкові, так і в області.

До сьогодні у свободівському осередку в Харкові ми фіксуємо звернення від багатьох людей про відсутність електрики, про обірвані дроти, про повалені дерева, що не прибираються тощо.

Сухі слова не можуть передати масштаби проблеми. Харків, Вовчанський район, Зміївщина, Люботин і ще кілька десятків населених пунктів та територій опинилися у стані колапсу. І дратує людей не сам факт стихійного лиха - бо на це воля не наша - а те, що чиновники свої мляві, нескоординовані дії пояснюють складної погодною ситуацією. Звісно, це не про "відродження" чи "солідарність" на білбордах писати - тут потрібно працювати.

І руйнуються образи "міцних господарників" з неймовірною швидкістю. А по иншому і бути не може. Адже коли людина ставиться до міського б'юджету як до власних коштів, просто не можливе вчасне оновлення технічного парку та організація оснащення необхідної кількости двірників. Не може бути ефективної роботи, коли йдеться не про справжнє формування команди професійників та однодумців для розв'язання нагальних та невідкладних проблем области, а йдеться про набір зграї професійних гравців у "догіврняки", метою яких є організація піяр-кампаній для отримання тих чи инших відсотків на виборах.

Обурює людей, що власну безпорадність чиновники виправдовують погодними умовами чи цинічно переводять стрілки один з одного, мовляв "це не наша компетенція", чи "не ми мусимо це ремонтувати, а сусідній департамент". Найпоказовішим, напевно, був коментар директора департаменту цивільного захисту Харківської облдержадміністрації Володимира Фадєєва: "От і у нас вийшло, що начебто ми чекали 1 грудня зиму, до якої ми готові, а бачите, як завжди у нас все".

Насправді це навіть не смішно, адже ті всі нерозв'язувані проблеми впливають на життя людей. Скільки зламаних ніг на нечищених тротуарах, скільки аварій на трасах та міських дорогах, скільки карет швидкої допомоги не доїхали на виклик, а ще страшніше - скільки випадків, коли через відсутність електрики чи зв'язку, ту саму "швидку" просто не вдалося викликати. Натомість, ніхто навіть не говорить про відповідальність тих чи инших посадових осіб, навпаки - усі героїчно борються з наслідками стихії.

Не здивуюсь, що в результаті оточення кернесів-райніних якщо не орден, то принаймні премію собі випишуть.

Ігор ШВАЙКА