25 січня 2016
Олександр Ґава: Культура може бути зброєю, а артисти часто перетворюються на бойовиків

В черговий раз в Україну і до Харкова збираються "мастера іскусств" з Московії. Цього разу анонсуються вистави "Майстер і Маргарита" у Харківських театрах, та великий гастрольний тур по Україні. Анонсується, як " Театр без кордонів", чи може без роду і племені. Як би не намагалися приховати походження таких проєктів промосковські організатори подібних гастролей - вуха ростуть прямо з Москви.

Та ми й не заперечуємо право творчої людини на виступ. Лишень наполягаємо на необхідності виконання українського законодавства, яке забороняє відвідини окупованої Москвою Кримського півострову. Окрім того, ми наполягаємо, аби напередодні виступів в Україні російські артисти робили публічні заяви про категоричне засудження Російської Федерації і особисто В.Путіна за анексію Криму і розв'язання війни на Сході України.

Нагадуємо в черговий раз, всім організаторам таких заходів, директорам театральних і концертних залів Харкова, про недопустимість потуранню сепаратизму в Україні. Таке потурання нам дуже дорого обходиться. Україна вже заплатила своїми територіями, знищеними домівками, мільйонами переселенців, кров'ю і тисячами життів своїх захисників.

Зрештою, потрібно пам'ятати, що війна йде не лишень безпосередньо на полі бою, війна йде також і в інформаційному та культурному просторах. Культура може бути зброєю, а артисти часто перетворюються на бойовиків. Доведено Путіним та Порєчєнковим. Свободівці вже неодноразово припиняли спроби завітати на українські сцени тим, хто плюючи на наші закони мріяли заробити гроші як на території окупованого Криму, так і в Україні. Зокрема, закрили дорогу путінській пропаганді для такого одіозного чи то недоактора, чи то недосвященика як Охлабистін.

Та чи то є справою політичної сили слідкувати за виконанням законности. Може й українські спецслужби, перед усім СБУ, навчаться працювати без підказки? Аби ми потім не дивувалися, як же то сталося, що тисячі наших співвітчизників потрапили в полон російської пропаганди. За недогляд у гуманітарній царині доведеться платити чи не дорожче ніж за недогляд в армії, адже тут бійці від мистецтва б'ють по душах та по свідомості наших громадян.

Олександр ҐАВА, заступник голови Харківської обласної організації ВО "Свобода" з питань історичної пам'яти та співпраці з громадськими організаціями, заслужений артист України