3 липня
Чемпіонат з футболу в Московії… Свято на крові, якому не завадив цивілізований світ

У 21 столітті одне з наймасштабніших світових спортивних змагань відбувається на території країни, яку цивілізований світ звинувачує у численних міжнародних злочинах, вбивствах, війнах, захопленні чужих територій і тероризмі. Що вже казати про підкуп міжнародних спортивних чиновників і найбільшу в історії допінгову аферу, організовану Кремлем. Жодна футбольна збірна не відмовилась їхати в Росію, а Україна не спромоглася заборонити трансляцію матчів на своїй території. Спробуймо з'ясувати, чому так трапилось, яке значення цей чемпіонат матиме для РФ і які хвороби цивілізованого світу він проявив.

Гітлерівська Олімпіада, путінський чемпіонат.

ЧС-2018 з самого початку був супроводжений численними скандалами. У світових ЗМІ з'являлися публікації, що доводили корупційний характер вибору Росії господаркою ЧС-2018. Пізніше цю інформацію підтвердила Федеральна розвідувальна служба Німеччини. За її даними, первинне рішення про надання Росії прав на проведення ЧС-2018 ухвалили на таємній зустрічі в Москві ще 2005 року. Президент ФІФА Зепп Блаттер зустрівся тоді з "фахівцем" щодо корупції в галузі спорту Алімжаном Тохтахуновим.

Пізніше на Конгресі ФІФА в грудні 2010 домовленість у Москві була оформлена офіційно. Очевидно, що для цього Путін не пошкодував грошей. Для його країни такі події, як зимова Олімпіада 2014 року в Сочі і ЧС з футболу, ‒ це чи не єдина нагода доводити світу, що РФ ‒ велика держава, це нагода відбілювати імідж країни-агресора і терориста. Путін витратив шість років і понад 11 мільярдів доларів на підготовку 11 російських міст до проведення ЧС, намагаючись довести світові і власним громадянам, що санкції не знищили економіку країни.

Президент ФІФА вже заявив, що в РФ безпечно, а російська влада хоче продемонструвати свою гостинність. Мовляв, футбол об'єднує людей. Чимало аналітиків порівнюють цьогорічний ЧС в РФ і реакцію цивілізованого світу на нього з 1943 роком, коли Гітлерові дозволили провести Олімпіаду в нацистській Німеччині.

Народний депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко зазначає, що напередодні гітлерівської олімпіади також звучали заклики до бойкоту, але… "як свідчать очевидці, це була наймасштабніша спортивна подія свого часу. Організація була на найвищому рівні. Спеціально під Олімпіаду побудували десятки сучасних на той час спортивних об'єктів. Саме в Берліні була закладена новітня традиція олімпійського вогню. Лені Ріфеншталь зняла про Ігри фільм "Олімпія". Вперше відбувалася пряма телевізійна трансляція спортивних змагань.

Засновник сучасного Олімпійського руху П'єр де Кубертен був у захваті від Ігор у Берліні. Настільки, що після них навіть офіційно звертався до Гітлера з пропозицією створити Центр олімпійських досліджень. Важливо, що Кубертен був французом ‒ представником головного потенційного супротивника Рейху. Тому його захват Олімпіадою в гітлерівській Німеччині не міг не відбитись на настроях французького суспільства. І не тільки.

Кубертен був не один такий. Ігри в Берліні стали однією з важливих пропагандистських перемог Гітлера. Саме такий спортивно-політичний soft power став емоційною основою "політики умиротворення" та загальної демобілізації Європи перед обличчям неминучої війни. Після Другої світової війни Міжнародний Олімпійський Комітет визнав берлінську помилку і довго просив вибачення. Цікаво, коли ФІФА почне просити вибачення за чемпіонат світу в РФ?" ‒ риторично запитує Іллєнко.

Дипломатичний бойкот.

і реакція ЗМІ.

"Відбілювання репутації Путіна ‒ це одна з причин проведення ЧМ-2018 на території Росії, ‒ розповідає автор і ведучий програми "Мова футболу" свободівець Кирило Лукашов. ‒ Але я не впевнений, що це їм вдасться. Це все-таки подія планетарного масштабу. З одного боку, жодна зі збірних, які здобули право виступати на чемпіонаті, не відмовилась від участі, а з другого ‒ світовий політикум все ж проігнорував цю спортивну подію. Ані королівська родина, ані провідні політики світу не поїхали в Росію".

Справді, зазвичай від усіх учасників на церемонію відкриття чемпіонату приїздять офіційні делегації або навіть лідери країн. Цього року привітати Путіна приїхали хіба сателіти Кремля. Чимало держав, зокрема Україна, Австралія, Японія, Данія, Ісландія, Велика Британія, Польща, Японія, Швеція, Фінляндія, оголосили про дипломатичний бойкот ЧС-2018.

Тішить і той факт, що чимало світових ЗМІ тлумачать проведення чемпіонату не на користь Росії. До прикладу, відомий французький журнал "Шарлі Ебдо" вийшов з карикатурою, де Путін на танку цілиться у футбольні ворота. Назва статті: "Російський Мундіаль, трагедія в потьомкінському селищі".

Також світові ЗМІ нагадують злочини Кремля: анексія Криму, вторгнення у східні області України, вбивство українських військових та мирних жителів, знищення пасажирського літака, кібератаки по всьому світу, отруєння Скрипалів, державна допінгова програма для спортсменів, катування політичних в'язнів і так далі.

Варто згадати й українського художника Андрія Єрмоленка, який намалював альтернативні плакати до Чемпіонату світу з футболу-2018. Він дозволив безплатно використовувати ці плакати й поширювати в інтернеті. Його роботи з гештегом #WorldCup #FIFA2018 у соцмережах поширюють тисячі українських та іноземних користувачів. У Нідерландах навіть випустили поштову марку, на якій зображена картина Андрія Єрмоленка. Футболіст ударом м'яча збиває літак у небі. Так вони акцентують увагу на відповідальності Росії за збитий "Боїнг 777" 2014 року.

Українські політики.

і вболівальники.

На превеликий жаль, далеко не всі українці бойкотують чемпіонат. За різними опитуваннями, приблизно третина українців заявили, що "будуть дивитися матчі", ще 17 % стежитимуть за результатами матчів.

Що вже казати про 6000 українців, які дивляться ЧС наживо ‒ за даними УЄФА, саме стільки громадян України купили квитки на матчі в Росії. Мало того, деякі навіть ведуть відеоблоги, де всіляко вихваляють свято футболу в Московії. Цим українцям хотілось би нагадати, що саме 14 червня, коли відбулось відкриття Чемпіонату, 2014 року в Луганську збили Іл-76. Загинуло 49 людей. Український художник Олексій Пильов навіть створив альтернативний розклад ЧС-2018, де продемонстрував, які злочини проти України здійснила Російська Федерація впродовж 2014‒2018 років.

Але найбільше шокувала поведінка української влади в контексті російського чемпіонату. 6 червня Комітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики більшістю голосів підтримав проект постанови № 8343 "Про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України". Але це питання в підсумку навіть не внесли на розгляд парламенту. До слова, йдеться про парламент, який вперше в нашій історії сформував демократичну коаліцію, що налічувала понад 300 голосів + так звані безпартійні патріоти. Очевидно, що для того, аби заборонити трансляцію ЧС, просто не було політичної волі і вказівки Президента Порошенка, який, як відомо, здатен просувати будь-яке потрібне йому рішення через парламент.

Національна суспільна телерадіокомпанія України продала права на трансляцію Чемпіонату світу з футболу-2018 проросійському телеканалу "Інтер". Керівництво НСТУ виправдовується, що зробили це, аби не тільки транслювати подію, що відбувається в країні-агресорі, а й щоб не втратити права на трансляцію Чемпіонату світу-2022. Насправді ж такий вчинок керівника НСТУ Зурабі Аласанії більше нагадує "умивання рук", а головними мотивами видаються величезні кошти (суму не називають), які НСТУ отримала від "Інтера" за права на трансляцію.

"Якщо депутати законодавчо не спромоглися заборонити трансляцію матчів ЧС-2018, то тут для телеканалу спрацьовує звичайна бізнесова модель. Керівники "Інтера" розуміють, що матимуть велику долю в рейтингах. І вже сьогодні ми бачимо, що вони мають чималі рейтинги. На жаль, наш український народ такий… На мою думку, потрібно було ухвалювати закон у ВР, і тоді питання було б закрите.

Якщо ВР цього не зробила, то тоді маємо питання до Зурабі Аласанії: чому він продав права саме "Інтеру"? Хотів заробити? То нехай це буде на його совісті. Хоч водночас і не існувало ж законних підстав для того, щоб він не продавав ці права", ‒ каже Кирило Лукашов.

Продати права на трансляцію чемпіонату в Росії саме проросійському телеканалу "Інтер" ‒ це найбільш безглузде і, з погляду моралі, злочинне рішення. Значно мудріше вчинили в Австралії. Там хоч і транслюють матчі чемпіонату, але тамтешній телеканал SBS почав показ відкриття першості зі сцен протестів у Києві проти порушення Росією прав політв'язнів, згадок про окупацію Криму та отруєння Сергія та Юлії Скрипалів. У сюжетах SBS, як і інших австралійських ЗМІ, наголошують, що відкриття ЧС з футболу відбувається на тлі антиросійських санкцій та бойкоту Мундіалю офіційними особами багатьох країн.

Звичайно, "Інтер", транслюючи матчі чемпіонату, не провадить жодної антиросійської пропаганди. Натомість канал зробив усе можливе, аби піднести українцям ЧС як велике спортивне свято. "Інтер" не пошкодував грошей на потужну рекламу трансляцій чемпіонату, відрядив до міст-господарів ЧС у Росії власні знімальні групи, що максимально позитивно висвітлюють події чемпіонату, запустив спеціальну передачу, де з експертами обговорюють матчі і таке інше. Ну і, звісно, телеканал не погидував транслювати промову Путіна на церемонії відкриття. Мовляв, не така вже й війна сьогодні з Росією панує, не настільки ця країна небезпечна, є шанс відновити дружбу з РФ…

Проведення чемпіонату з футболу на території Московії ‒ це ще один доказ того, що цивілізований світ не до кінця усвідомлює загрозу, яку несе Путін, світ далі воліє жити в ілюзорному комфорті, ігноруючи всі симптоми майбутньої глобальної катастрофи, джерело якої розташоване в Москві. Цей чемпіонат також продемонстрував нездатність української влади бути послідовною в політиці протистояння агресії РФ, продемонстрував відсутність солідарності багатьох українців з нашими героями, що боронять нашу свободу на сході. За кожен незасвоєний урок і злочинну байдужість рано чи пізно доведеться розплачуватись…