25 лютого 2016
Відкритий лист щодо проведення в Харкові справжньої, а не бутафорної декомунізації

Пане Голове,.

Харківський осередок Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вимагає від Вас, як від першої особи Харківської області, негайно втрутитися в процес декомунізації топонімів Харкова. Вважаємо, що Харків з понад 360-річною славетною історією не заслуговує вчергове постати перед Україною посміховиськом, лишень через волю міського очільника Геннадія Кернеса.

3 лютого 2016 року Харківський міський голова підписав розпорядження, у якому кілька районів Харкова було перейменовано. Зокрема, Дзержинський район став Шевченківським (на честь Тараса Григоровича Шевченка), Ленінський - Холодногірським, Орджонікідзевський - Індустріальним. Наші пропозиції різняться з цими перейменуваннями, адже ми пропонували назвати райони міста назвами основних історичних місцин та напрямів, як це робиться в цивілізованих країнах. Так, на нашу думку, Орджонікідзевський район мав би стати Роганським, а Дзержинський - Павлопільським (назва "Холодногірський район" співпадає з нашою пропозицією). Натомість з тими назвами можна миритися, особливо зважаючи на те, що один з районів названо на честь пророка української нації - Тараса Шевченка.

Але категоричну незгоду викликає профанація у "перейменуванні" районів Жовтневого у Жовтневий, а Фрунзенського у Фрунзенський. Аргументація міських владців щодо підміни історичного змісту назв цих районів не витримує жодної критики. Ми розуміємо, що вимагати від чинних міських владців справжньої декомунізації марно, адже безхребетним пристосуванцям байдуже як будуть називатися вулиці чи до яких пам'ятників носити квіти. Вони ще вчора кланялися комуністичним бовванам та пустопорожньо погрожували "зламати дві ноги та дві руки" за Лєніна. Натомість, ми вимагаємо у Вас, як у Голови ХОДА, втрутитися в ситуацію і скориставшись нормами Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", здійснити справжню декомунізацію харківських топонімів. Зокрема, Фрунзенський район має стати Немишлянським, а Жовтневий - Новобаварським.

Також ми категорично проти того, що в назвах районів обласного центру досі лишаються комуністичні топоніми: "Комінтернівський район", "Червонозаводський район". Не помічати у цих назвах кривавого посліду тоталітарного комуністичного режиму означає проявляти небажання виконувати норми закону про декомунізацію. Окрім того маківкою цинізму є те, що в українському місті-мільйоннику є район, названий на честь столиці країни-агресора, країни-окупанта, країни, що винна у смерті тисячів українців. Йдеться про Московський район. Цей район органічним чином необхідно перейменувати на "Салтівський район". Комінтернівський район мав би стати Балашівським, Червонозаводський - Основ'янським.

Окрім цього, ВО "Свобода" вимагає навести лад із назвами станцій Харківського метрополітену. Ми вимагаємо виконати як норми Закону про декомунізацію, так і моральні обов'язки перед тими, хто загинув у боротьбі за України. Це стосується як сучасних героїв, так і героїв нашої минульщини. Не можуть бути увіковічені імена кривавих червоних маршалів, що клали тисячі українців під час Другої світової війни, бо "Чим більше хохлів в Дніпрі потопимо, тим менше доведеться в Сибір засилати!". Чи потрібно нагадувати, що цю фразу сказав маршал Жуков при форсуванні Дніпра, але саме його іменем названа одна зі станцій харківської підземки. Перелік усіх станцій, що необхідно перейменувати у додатку № 1.

Є необхідність більш детальної роботи і з перейменуванням харківських вулиць. Зауваження та пропозиції Харківського осередку ВО "Свобода" є у додатку №1.

Додаток 1 до відкритого листа голові ХОДА

Зауважимо, що на противагу скандальному та дешевому балагану, що його влаштували міські владці ВО "Свобода" ще влітку 2015 року представила свій власний проект з декомунізаційних змін, який понад півроку презентувала для публічного обговорення щосуботи на майдані Конституції у середмісті Харкова. Наші фахівці провели велику дослідницьку роботу. В цьому проекті ми пропонуємо повертати історичні назви вулицям та майданам Харкова чи, якщо історичної назви немає, присвячувати назви найвидатнішим діячам Слобідської України. Ми неодноразово наголошували - Харків має понад 360-річну історію, а не 75 чи 100-річну, як нам намагаються нав'язати. Харків має свій величний пантеон великих українців. Ці імена повинні бути увіковіченні в міській топоніміці.

Враховуючи вищезазначене, ми вимагаємо голову Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна негайно втрутитися в декомунізаційні процеси в нашому обласному центрі та, скориставшись статтею 7-ю пунктом 6-м Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", втілити у Харкові справжню, а не бутафорну декомунізацію. Ми не дозволимо перетворювати у профанацію дотримання Законів України щодо декомунізації. Ми вимагаємо в Ігоря Райніна припинити "грати в наперстки" з міським очільником, натомість проявити справжню державницьку проукраїнську позицію, бо історичну справедливість має бути відновлено.

Від імені Харківської міської організації ВО "Свобода".

Олег Дебелий.